marți, 14 martie 2017

"Cainele , Prietenul Omului "



















































    Copyright © AGERPRES FOTO Grigore Popescu
                      
                                      
                                    Terapie Si Activitati Asistate De Animale Bucuresti
Fondata in 2010, Asociatia Clubului Cainilor Utilitari se ocupa cu pregatirea cainilor de utilitate sociala, cu consilierea diferitelor organizatii in ceea ce priveste folosirea cainilor utilitari, cu educarea opiniei publice (mai ales a copiilor) despre beneficiile interactiunii om-animal sau despre caini utilitari si caini in general, dar mai cu seama de pregatirea unor echipe de oameni si caini pentru Terapie Si Activitati Asistata de Animale si Cautare si Salvare
                Unul dintre programele importante ale Asociatiei este Terapie Si Activitati Asistata de Animale. Acesta a inceput in data de 28 ianuarie 2013 prin proiectul “Câinele, prietenul meu”, care   propune un curs interactiv urmat de un joc educativ,  prin intermediul căruia copiii pot învăţa să relaţioneze şi să înţeleagă relaţia dintre om şi câinele domestic.
                Prima atestare a terapiei cu animale a fost la sfarsitul anilor 1800, atunci cand Florence Nightingale, considerata fondatorul serviciului de asistenta medicala modern, a facut observatii importante  in ceea ce priveste influenta prezentei animalelor in procesul de vindecare si recuperare a bolnavilor. Ea a remarcat ca animalele mici de companie contribuie la reducerea anxietatii la copii si adultii care traiesc in institutii psihiatrice. Marele psihanalist Sigmund Freud a sustinut, in anii ‘30, terapia asistata de animale cand a inceput sa-si aduca in cabinet cainele sau preferat,  pe nume Jofi. El a descoperit  ca, initial, multi  pacienti  s-au simtit mai confortabil vorbind cu el prin Jofi sau cu acesta  direct. Psihoterapeutul Boris Levinson, impreuna cu cainle sau Jingles, a descoperit din intamplare ca un baiat non-verbal, in varsta de 9 ani a inceput sa comunice. El a devenit cunoscut sub numele de "parintele Terapiei Asistata de Animale”
                Terapia Asistata de Animale este destinata copiilor cu dizabilitati psihice si fizice, persoanelor  adulte cu tulburari si afectiuni psihice, batranilor din azile, persoanelor ce trec prin situatii de viata dificile.
    “Ce inseamna Terapie Asistata de Animale ?
                Orice forma de interventie terapeutica ce se desfasoara in prezenta unui animal cu participarea directa a acestuia, bazata pe interactiunea pozitiva dintre acesta si persoana umana care produce efecte directe asupra persoanei poate fi considerate Terapie Asistata de Animale”. Procedee :
-              Terapia traumelor
-              Terapia persoanelor abuzate fizic si emotional
-              Terapia in procesul de separare, divort sau deces
-              Interventia TAA in integrarea sociala a persoanelor cu dizabilitati, fie copii sau adulti,  la scoala sau la locul de munca
-              dificultati de adaptare la medii sociale sau familial noi, cum este cazul refugiatilor sau a copiiilor adoptati
-              programe special pentru persoanele din centre speciale de tratament sau din caminele de batrani sau, in cazuri si mai speciale, a persoanelor private de libertate.”

Echipa TAAA a pornit de la veterana Gigica, o catelusa in varsta de peste 9 ani, care de 7 ani e in slujba copiilor si acum, mai nou, a batranilor. Extrem de sociabila si reactia pozitiva a celor care intra in contact cu ea au condus la nevoia formarii unei echipe care sa lucreze pentru si impreuna cu oamenii care au nevoie de ajutor. Luciana  Manole este coordonatorul proiectelor TAAA si partenera de lucru a acestei cateluse dar si cea care are viziunea proiectelor.
                Echipa Terapie si Activitati Asistate  de Animale este formata de Cristian Anghel, unul dintre primii oameni care au facut Terapie Asistata de Animale in tara noastra. El se implica pe partea de logistica . Alaturi de Luciana si Cristian lucreaza si voluntari. Diana Batorii, studenta la medicina, impreuna cu catelusa Maya, din rasa Golden Retriever, care in prezent este caine de terapie, in urma terminarii Scolii de Terapie, isi doreste sa introduca animalele de terapie in sistemul de sanatate din Romania. Alina Buleanu, impreuna cu Happy, o catelusa din rasa Golden Retriever, lucreaza in presa  de peste 8 ani si este Ambasadorul proiectelor. Robin Simion, om de afaceri, cu cainele sau, Happy, rasa Border Collie, isi dedica timpul liber faptelor bune.                                                                                           Echipa de Terapie si Activitati Asistate de Animale (TAAA) prin Campania “Oameni si caini“ aduce zambetul pe fetele a sute de copii si persoane in varsta in cadrul evenimentelor proprii. Aceste evenimente constau in vizitarea  mai multor centre pentru copii speciali si batrani. Recent, echipa TAAA a vizitat trei centre si o gradinita: Asociatia Caritas Bucuresti, Asociația Creștina Sfantul Nicolae si Sfantul Alexandru si Asociatia Down Plus si gradinita Dumbrava Minunata din Bucuresti. Vizita de la Asociatia Caritas Bucuresti se poate descrie ca o zi plina de zambete si mult entuziasm. Copii cu sindrom Down si cu diferite afectiuni au avut parte de Gigica, Happy girl, Maya și Happy the dog, impreuna cu stapanii lor si de trucurile acestora. La randul lor, copiii au povestit de cateii lor si s-au jucat si imbratisat cu ei.
                La Asociatia Crestina Sfantul Nicolae si Sfantul Alexandru cateii  Maya, Gigica si Happy au intereactionat cu batranii centrului. Acestia au povestit  despre cainii lor  impreuna cu echipa de voluntari si au hranit cateii. Vizita, care a durat mai mult de o ora, a alungat sentimentul de singuratate  a persoanelor din centru.
                Gigica si Happy (catelusa Golden Retriever) si stapanii lor, Cristian si, respectiv, Alina, au vizitat si Centrul Asociaitiei Down Plus unde au impartasit trucuri si povesti cu copiii centrului. Copiii au invatat sa ofere recompense si sa interectioneze cu cei doi catei. Gigica a  impresionat in timpul vizitei cu povestea “Scufita Rosie”.  La inceput, cativa dintre ei au fost mai distanti fata de catei dar s-au apropiat fara probleme povestind si recitand poezii. Copii au aflat ca Gigica stie sa numere, evident  cu recompense, si sa latre de cate ori i s-a cerut.
                Copiii Gradinitei Dumbrava  Minunata au avut parte intr-o zi de vineri de vizita catelusei Gigica impreuna cu stapanul ei, Cristian Anghel. Micutii au aflat ca Gigica stie sa numere si sa socoteasca. Unul dintre momentele in  care Gigica i-a impresionat pe copii a fost povestea “Albei Ca Zapada Si Cei Sapte Pitici“. La finalul vizitei, catelusa a aratat un exercitiu de sarituri cu  obstacole apoi s-a lasat mangaiata si salutata de copii.
                Interesul fata de aceasta forma de terapie castiga teren si in Romania iar rolul animalelor in viata oamenilor a inceput sa fie constientizat din ce in ce mai mult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu